Jälkeenpäin varmaan nauraen muistelemme rakennusprojektia, mutta nyt on vähän epätoivoisen tyhjä olo. Tähän astisen kokemuksen perusteella sairaanhoitajat tekevät varmaan tähdellisempää työtä pienemmällä palkalla kuin rakennusalan ammatilaiset, jotka lupailevat katteettomia lupauksia ja tekevät töitä vähän sinnepäin.

Meidän vastaava mestari on todella ammattitaitoisen oloinen kaveri. Harmi vain, ettei käytä asiantuntemustaan meidän hankkeeseen. Minulla oli semmoinen kuva vastaavista mestareista muiden rakentajien kertoman perusteella, että niiltä voi kysyä neuvoa kaikesta ja ne pitävät huolen, että asiat tulee tehtyä oikein.

Olen yrittänyt tilata betoniportaat jo lokakuusta lähtien. Tuntuu, että tämä on koko rakennusprojektin vaikein osa tähän asti, koska rakennesuunnittelija ja arkkitehti pallottelevat asiaa toisillensa. Portaiden valmistaja kysyy minulta jotain, johon hän saa vastauksen arkkitehdiltä, mutta arkkitehti haluaa rakennesuunnittelijan ottavan kantaa. Homma muuttuu taas... Kohta minä teen puutikkaat siihen aukkoon. Eihän yksien portaiden sovittaminen yhteen aukkoon oikeine porrastuksineen voi olla niin vaikeaa, huokaus.

Meidän vastaava on myös palkattu projektinjohtotehtäviin, koska työpäivän aikana en minä eikä puoliso ehdi vastata raksapuheluihin saati, että pitäisi alkaa hoitaa jotain 6 metrin teräskankea ja L-rautaa. Tätä henkilöä suositeltiin K-raudassa käydessämme siellä taloasioissa. Myyjä perusteli asiaa hvyin mielestäni. Hän sanoi, että tässä vaiheessa hanketta kannattaa ottaa ammattilainen mukaan, joka tekee teille realistisen kustannusarvion ja budjetin. - budjetti- ja kustannusarvio ei ole vielä valmistunut! Odotamme sen nyt valmistuvan vuoden loppuun mennessä!!! Kustannusarvio on meidän itse täytynyt jo tehdä jo A) itseämme varten ja B) pankkia varten. Voimmehan me vertailla niitä myöhemmin. Vastaavalla tietty aavistuksen verran helpompi homma, kun aika moni iso kustannuserä on jo tiedossa ja maksuja maksettu jo muutaman kuukauden ajan. Aikataulu on myös helmompi mitä pidemmälle hanke etenee. Kyllähän me nähdään, milloin se valmistuu...

Olin huolissani tästä tilanteesta, koska urakoitsijan mielestä rakennesuunnittelijan kuvat ovat epäkelvot. Hänen mielestä niillä kuvilla ei voi rakentaa. Ei olla koskaan nähnyt vastaavaa. Rakennesuunnittelija väittää, että heidän piirtämillä kuvilla on ennenkin suunniteltu. Oppi numero 2: Kysy AINA referenssejä ja ota selvää. Meillähän ei piirretty perustuskuviin ovien kohtia lainkaan, joten varaston ovia häipyi elokuvahuoneesta ja vaatehuoneeseen se vaan täytyy tehdä. Muuraus oli edennyt 10 kerrosta, kun ihmettelin, että mistä hitsistä tuonne mennään sisään. Muutenkin rakennesuunnittelija on muuttanut aika montaa arkkitehdin suunnittelemaa paikkaa perustelemalla, että on pakko toteuttaa näin... Seinään tulee lisäkulmia, vessa kapenee jne... Vastaava mestari sanoi, että rakennesuunnittelijan tehtävä on suunnittella toteutus siten, että se vastaa arkkitehdin suunnitelmia. HALOO, missä oli vastaava mestari/projektinjohto, kun näistä asioista väännettiin kättä. Osaava siis varmaan on, mutta apu sinne minne se kuuluu ja ennen kaikkea, mistä maksetaan.

Ilmaisin huoleni urakoitsijalle. Onkohan meillä edes viimeiset piirrokset käytössä? "Kutsu koolle työmaakokous", minulle sanottiin. Kutsuin palaverin koolle siten, että vastaava tulee tunnin ennen urakoitsijaa, jotta voitaisiin puhua meidän työmaasta. Odotin palaveria tosi paljon, vaikka joulukiireet oli kuumimmillaan. Viimeinen työpäivä ennen joululomaa ja töissä hirmuinen kiire. Aamulla sain tekstiviestin vastaavalta, että palaveri perutaan, koska työmaalla ei ole edetty kovien pakkasten vuoksi. Tämä oli jo kuudes pakkaspäivä.

Eli vastaava mestari/projektin johto, joka oli ollut poissa kuvioista melkein kaksi viikkoa sairastelun takia ja sen jälkeen kiireinen muiden työmaiden kanssa, perui minun sopiman palaverin. Hieno homma!

Meitin aviomies ei helposti hermostu, mutta nyt kyllä kokeiltiin hänen pinnaa. Vastaava sai soiton, jossa hänelle kerrottiin, ettei palaveria ole peruttu. Oli kuulemma jo sopinut jotain muuta tilalle, mutta annoimme ymmärtää, että hänen odotetaan olevan paikalla sovittuna aikana: Meillä on asiaa. Lisäksi hänelle annettiin tehtävksi miettiä, mitä vastinetta hän on antanut/aikoo antaa meille palkkionsa eteen.Peksu kertoi, kuinka turhautunut olen ottamaan kantaa urakoitsijan kysymyksiin ja kiirehankintoihin, jotka olisivat hänen hommaa. Minä olin jo valmis sanomaan koko sopimuksen irti, ei enää mitää selityksiä.

Vastaava tuli paikalle. Kerroimme mitä mieltä olemme tästä kaikesta sekoilusta ja kerroimme esimerkein monia epäkohtia. Myönsikin saamattomuutensa aikataulun ja budjetin suhteen. Saadaan pienenpieni alennus viivästymisestä.) Pyysin häntä korjaamaan, jos olen ymmärtänyt väärin, mitä hänen tehtäviin kuuluu. Yhtään kohtaa hän ei kieltänyt. Olo vähän helpottui, että josko tämä nyt tästä lähtisi käyntiin. Sanoin ihmetelleeni, että mitenköhän ihmeellisiä hänen muut työmaat ovat, kun tuntuu niitä hoitavan eikä meidän. Tosin onhan sellaisiakin tyyppejä nähty, jotka on tekevinään asioita. Kyllähän aika ne hoitaa, jos ei muuten!

Sovittiin, että

  1. hän hoitaa projektinjohdollisen kommunikoinnin urakoitsijan, rakennesuunnittelijan ja arkkitehdin kanssa.
  2. hän huolehtii kilpailuttamisesta.
  3. hän kuittaa viestimme saman päivän aikana, jos hänelle lähetetään myös tekstiviesti.
  4. hän soittaa saman päivän aikana takaisin, jos hänelle on soitettu.

Aika perusasioita, mutta.... Vastaavalla on nimittäin erittäin kiusallinen tapa olla kuittaamatta/vastaamatta viesteihin. Pyysin häntä lupaamaan, että vastaa saman päivän aikana. Lupasi. Kysyin, että lupaatko kautta kiven ja kannon? Lupasi.

Kuinka kävikään, ensimmäinen viesti kun lähti samana päivänä...odotan vieläkin kuittausta siihen...

PS. 21.12.2009 mennessä pakkaspäiviä työmaapöytäkirjassa oli 6.