Urakoitsija valittu ja sopimus allekirjoitettu 18.11.09!

Vieläkin hymyilyttää ensimmäinen kohtaamisemme urakoitsijan kanssa. Olin päivällä lähettänyt kommentteja sähköpostilla urakoitsijalle. Pyysin lisäämään erääseen lasuseeseen "asiakkaan etua ajatellen" -tekstin. Tämän lisäksi tiukensin työn luovutusaikataulua hivenen sekä myöhästymisestä sovittiin kunnon sanktio. Jotain on siis opittu jo tässä rakentamisen alkumetreillä.

Urakoitsija oli kohtuullisen tiukka "setä". Ei siis missään nimessä mikään vanha parta, mutta tiukka mies ei jotenkaan kuulosta hyvältä! Sain muutaman neuvon, kuinka käyttäytyä asiakkaana. Kun lasku tulee, se maksetaan kuulemma HETI. Kysyin, kuinka heti? "HETI", oli vastaus. Lisäksi hän ei pidä tinkaamisesta. Kaikki pohjoisesta kotoisin olevat nyt ainakin ymmärsivät, että kyse on siis väittelystä.Aikataulusta neuvotteleminen oli siis tinkaamista. Nyt on siis laitettu kaksi voimakastahtoista ihmistä vastakkain, joista toinen on asiantuntija ja toinen on asiakas ja samalla palkanmaksaja. Helppo arvata, että palkanmaksaja se täälllä kirjoittelee =). Mä niin pidän siitä kaverista. Nyt ainakin vaikuttaa siltä, että ei se kattele huonoja työntekijöitä ja tekee asiat sovitusti. Ou jee. Toivottavasti en joudu kysymään "paljonko on hatullinen", jos tämä kaveri pettääkin odotukset.

Eilen kävi ilmi, että perustuskuvat eivät olleet aivan oikein. Muutama kevyt väliseinä oli piirretty kantavaksi, jolloin alakerran wc lyhentyisi kymmenellä sentillä. Lisäksi kodinhoitohuoneeseen pitäisi tilata mittatilaustyönä kaapistot, kun vakiokokoiset eivät enää mahtuisi niille suunniteltuun paikkaan. Portaat olivat muuttaneet muotoa ja maksaisivat nyt 1000 euroa enemmän toimituksen venyessä 7 viikkoon. Vihellettiin siis pilliin ja odotetaan korjauksia rakennesuunnitteluun ennen kuin anturoiden teko alkaa. Lisäksi kävi ilmi, että master bed room kapenee aika lailla, kun sen ympärille tehdään väliseinät kantavana. Tätä ei enää saada muutettua, joten tehdään allastasosta ja altaasta 10 cm kapeampi ja toivotaan, ettei lihota kamalasti.

Olen joskus miettinyt, että mikä saa miehen päätymään gynelogiksi. Eikö siinä ammatissa vapaa-aika ja työ ole vaarassa mennä sekaisin. Toivottavasti nämä ammatinharjoittajat eivät kanna töitä kotiin tai mieti työasioita iltaisin... Noh, rakennesuunnittelijan työ kuuluu samaan kategoriaan. Mikä juju siinä on? Miettiä, miten jonkun toisen tekemät suunnitelmat toteutetaan ja tosiaan pahimmassa tapuksessa torpedoi tilojen käytettävyyden. Sitten viiden vuoden jälkeen katkeroituu omaan työhönsä, kun ei saa kiitosta. Ihme!

Hvyä ystävättäreni sanoi minulle, ettei kukaan uskalla alkaa rakentaa luettuaan tämän! Mitä vielä, pitää vain jatkaa kärsivällisesti rakennuksen edistymisen seuraamista, kyllä niitä onnistumisia vielä tulee...